Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Η "Υψηλή Τέχνη" τού λαδώνειν καί λαδώνεσθαι ως κλασικό σύμπτωμα υφέρποντος σαλταδορισμού...

Μικρό αφιέρωμα στούς ακούραστους "πατριώτες-σκαπανείς" τής, αναχθείσης σέ επιστήμη, πλουτοπαραγωγικής μεθόδου τού "ωφελείσθαι διά τού καταστρέφειν" επί τών χαλεπών ημερών μας... 

Δ.Ν.Α.

                                                                    ***

Πολλά τα λεφτά Άρη...



τού Γιάννη Μάρκοβιτς*
Για τη δωροδοκία και τη δωροληψία απαιτούνται τρία στοιχεία: η ευκαιρία και τα κίνητρα, η πίεση (προσωπική, εργασιακή, οικονομική, κοινωνική) και η εκλογίκευση της πράξης. Η ευκαιρία και τα κίνητρα είναι σημαντικά για την κατανόηση του χρηματισμού, η αντιλαμβανόμενη πίεση «οδηγεί» στην αξιόποινη συμπεριφορά, ενώ η ανάγκη εκλογίκευση της πράξης είναι βασικό στοιχείο άμυνας και υπεράσπισης της παράνομης ενέργειας. Η ευκαιρία του παρανόμου να προχωρήσει καθώς και η θέση εξουσίας που κατέχει, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τον χρηματισμό. Επίσης, οι δικαιολογίες που «κατασκευάζει» για να «απαλλαχθεί» -νομικά και ηθικά- από τις ευθύνες της πράξης, είναι καθοριστικές γιατί προσδίδουν φαινομενική νομιμότητα στις παράνομες ενέργειες. Κατά βάση η δωροδοκία και η δωροληψία γίνονται είτε εκβιάζοντας (άμεσα ή έμμεσα), είτε ωθώντας μέσα από συναισθηματικές και ψυχολογικές συνθήκες όπως είναι η ανάγκη, η μίμηση, ο θυμός, η ευχαρίστηση, ο φόβος και η λανθασμένη κρίση. Όμως για να «μετουσιωθούν» σε πράξη, απαιτούν την ευκαιρία και την εκλογίκευση. Και τα τρία στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν.
Ποιοι είναι αυτοί που χρηματίζονται 
Ο ύποπτος για δωροδοκία ή δωροληψία έχει χαμηλό συμπεριφοριστικό αυτοέλεγχο, υψηλό ηδονισμό, ο ναρκισσισμός και η εγωπάθεια είναι σε έντονο βαθμό, ενώ εμφανίζει χαμηλή ακεραιότητα χαρακτήρα και υψηλή συνειδητότητα. Ξέρει τι είναι αυτό που κάνει, γιατί το κάνει, πόσο επικίνδυνο είναι και ποια είναι τα προσωπικά του οφέλη. Επίσης, εμφανίζει παραβατική σκέψη, είναι κατά βάση εξωστρεφής και υπολογιστικός και καταφέρνει να ελέγχει τις κοινωνικές συναναστροφές του. Οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης και αντίστασης που έχει είναι ασθενείς και ευάλωτοι, ενώ καθοδηγείται εύκολα έχοντας γενική ροπή στην παρανομία. Είναι πρακτικός, του αρέσει η ρουτίνα και η συνήθεια, στηρίζεται στη λεπτομέρεια και με τις κινήσεις του θέλει να βρίσκει πρακτικές λύσεις, εξ ου και ο χρηματισμός. Χρησιμοποιεί τη λογική για να πάρει αποφάσεις και δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Φροντίζει να ελέγχει τις καταστάσεις και τα γεγονότα και να γίνεται αυτό που θέλει, έχοντας προσωπικό όφελος, ανεξάρτητα από το κόστος. Είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να πείσει ή να χειραγωγήσει τους άλλους («έχει τις άκρες») και εμφανίζει Μακιαβελικό εγωκεντρισμό («ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»). Όταν νιώθει ότι πιέζεται γίνεται επιθετικός και εμπλέκεται σε λεκτικούς διαπληκτισμούς ή έχει βίαιες αντιδράσεις, ενώ εμφανίζει κάποιας μορφής εθισμούς (αλκοόλ, χαρτοπαιξία, στοιχήματα, ακόλαστη και σπάταλη ζωή). Αν ασκηθεί πάνω του πίεση, εντείνονται τα ψυχοσωματικά του προβλήματα και «δείχνει αγχωμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.